Türkiye Burada Ortam Kuruyor
Konu Başlıklarımız
Etkili sohbet etmek için ilk önce karşıdaki insanın bize anlattıklarına odaklanmak gerekir. Çünkü hakiki bir sohbet deneyimi ancak dinleme ile mümkündür. Sohbet arkadaşınız konuşurken, lafını bölüp car car edip konuşmaya başlarsanız, o sohbetin içine limon suyu sıkmış olursunuz. Çünkü siz nasıl konuşurken sözünüzün kesilmesini istemezseniz, aynı duygu ve düşünceler karşı taraf içinde geçerlidir. Önceki konularımızda empati ile alakalı konulardan bahsetmiştik, yani kendisini başkasının yerine koyma becerisi.
Her zaman konuştuğumuz kişilere de söz hakkı ve fırsat tanımalıyız. Susma anlarında kesinlikle kendinizi anlatmaya, bu boşluğu doldurmaya çalışmayın çünkü bu zamanla sıkıcı bir hal alacaktır. İyi bir dinleyici olmaya gayret edin, unutmayın söz gümüşse, sükut altındır atasözümüz oldukça muteberdir. Yeni tanıştığınız bir insan konuşmaya başladığı zaman, neler söylediğine odaklanın, onun anlattıklarını anladığınızı tasdik ederek bu sohbete müdahil olabilirsiniz. Bu sayede yapılan sohbet doğal bir halde akışına devam edecektir.
Sohbet ettiğiniz kişiyi yargılamayın ve onun hakkında su-i zanda (kötü düşünce) bulunmayın, söylediklerinin saçma olduğunu v.s. söylemeyin, kişiyi bilerek ya da bilmeyerek sakın kırmayın. Böyle yaparsanız karşıdaki kişi ile aranızda etkili bir iletişim hukuku meydana gelir. Bazı kişiler vardır, bunlar doğuştan aile terbiyesi almamıştır ya da hiç bir sohbet ortamına girmemiştir. Muhatabı konuşurken sağa sola bakar, burnunu karıştırır, maymunlar gibi kollarını anlamsız şekilde hareket ettirir, yoldan geçenlere bakar.
Bunun anlamı şudur; “Sen Ne Anlatırsan Anlat, Benim Bir Kulağımdan Girer, Diğerinden Çıkar”. Muhatabınız bir konuda sohbet ederken onun gözlerinin içine bakmaya gayret edin. Bedeniniz rahat bir duruş pozisyonunda olsun, beden dilinizi iyi kullanın ve konuşan arkadaşınızı tasdik ettiğinizi bir şekilde ona hissettirin. Bazen etkili bir beden dili, sözlü iletişimden daha iyi bir intiba bırakabilir. Bu şekilde siz de başkalarıyla etkili sohbet etmek konusunda kendinizi pek ala geliştirebilirsiniz.
Aniden karşılaştığınız insanlara karşı, doğal hareket edin, ona sıcacık bir merhaba ya da Selamün Aleyküm şeklinde hitap edin, ondan öcü görmüş gibi kaçmayın, onunla yüz yüze gelmekten çekinmeyin, mutlaka söyleyecek bir şeyleriniz olsun. Çünkü bizler sosyal varlıklarız, ondan kaç, bundan kaç nereye kadar? Acaba bir şey söylersem beni yargılar mı? yahut beni ayıplar mı? şeklinde negatif düşünceleri beyninizden çıkartmaya gayret edin. Etkili sohbet etmek konumuzun sonuna geldik, sağlıcakla kalınız.