Türkiye Burada Ortam Kuruyor
Konu Başlıklarımız
Yüzeysel sohbetler gündelik hayatımızda farketmeden ve sıklıkla yaptığımız sohbet türlerindendir. Bir komşunuzla veya bir arkadaşınızla sokakta, caddede karşılaşırsınız.
Bir anda sessizliğe bürünürsünüz, ta ki arkadaşınız “Ne Olacak Bu Korona Hastalığı, Nasıl Kurtulacağız” diye mırıldanmaya başladığı anda. Siz de gayri ihtiyari “Bilmiyorum” dersiniz. Çünkü o an için küçük konuşmalar yapmaya odaklanmamışsınızdır.
Bu tür sohbetlerden nefret edebilirsiniz, hazır değilsinizdir. Sizin türden olan yani içine dönük insanlar bir sohbet esnasında daha derinlere dalmak isterler. Karşıdaki insanın beyninden neler geçtiğini öğrenmek isterler ve anlamlı konular hakkında konuşmak isterler.
Yüzeysel sohbetler ve mutluluk arasındaki ilişkiyi göz ardı edemeyiz. Çünkü mutsuz insanlar hiç bir zaman derinlemesine bir sohbet ortamına giremezler, yani isteseler de bunu yapamazlar. Çünkü kendi iç dünyalarında birbirinden farklı sorunlarla cebelleşip durmaktadırlar.
Maddi zorluklar, ev ve iş yerindeki sıkıntılar, gelecek kaygısı, çocukların durumu, yaklaşan ev kirası, ay sonunu getirememe gibi nedenlerden dolayı derin bir sohbetin kapısını aralayamazlar. Çünkü kafa sağlam değildir, hep bir zihin bulanıklığı, hep bir düşünce hali.
Yapılan araştırma ve analizlerde mutlu insanların daha derin sohbet ettiklerini ortaya çıkardı. Çünkü mutlu bir insan bir takım sıkıntı ve zorlukları aşmış, hiç bir maddi ve manevi kaygısı olmayan bir yapıda olduğu için konulara daha derinlemesine girip sohbet etme imkanı bulabiliyor.
Peki yüzeysel sohbet eden her birey mutsuz mudur? Genel olarak bu soruya evet cevabı veriyorum. Fakat bazı istisnai durumlar vardır. Her yüzeysel sohbet eden de mutsuz değildir. Bazı insanlar mutlu bile olsa fazla konuşmayı sevmezler. Kendi iç dünyalarına gömülmüşlerdir.
Bu konuyu daha iyi analiz etmek için bir takım araştırmalar gereklidir. Çünkü gerçekte; insanların mutlu olduğu için mi derin sohbet yaptıkları, veya derin sohbetler yaptıkları için mi mutlu oldukları net olarak ortaya çıkarılamamıştır. Öte yandan mutluluk konusu da başlı başına bir sohbet konusudur.
Mutluluk nedir, insanlar nasıl mutlu olur veya siz mutluluğu nasıl tarif edersiniz? Bana göre mutluluk elindekiyle yetinmek, kanaatkar olmak demektir. Belki sen veya sizler mutluluğu daha farklı tasvir edebilirsiniz. Ben burada insana hep insan olgusuyla bakmaya çalıştım.
Bazı materyalistlerin dediği gibi “İnsanlar Sosyal Hayvanlardır” sözüne katılmadığımı belirtmek isterim. İnsan insandır, hayvan hayvandır. Cenab-ı ALLAH hayvanları insanlara hizmet etmesi için yaratmıştır. Bu bağlamda insan yaratılmışların en yücesi, en şereflisidir.
Bazen elde olmayan nedenlerden dolayı küçük sohbeti tamamen kestirip atamazsınız. Bunun en önemli nedenlerinden birisi iki insanın birbiri ile iletişime geçmesine yardımcı olur.
Mesela bir arkadaşınız size birden bire en karanlık sırlarınızı, korkularınızı, hobilerinizi sormuş olsaydı, abondone olur ve şaşkınlığa düşer, yılbaşı hindisi gibi yutkunup dururdunuz. Bu yüzden yüzeysel sohbetler, derin sohbetlere geçiş için bir köprü vazifesi yapar.
Sohbet odalarında adına sohbet denilen yazışmalı anlaşma şekillerine tam olarak sohbet demek yanlış olacağı için, buralarda durum biraz farklıdır. Her ne kadar sohbet siteleri sahipleri yazılı chat şekline ısrarla “sohbet” deseler de bunu sohbet olarak nitelendirmek bana göre yersizdir.
Çünkü sohbet sadece gerçek hayatta, muhatabın yüzüne, gözlerine, beden diline bakılarak yapılan eylemlere verilen addır. Bu bilgiler ışığında chat sohbet odalarında yapılan yazışmaların hepsini yüzeysel olarak kabul edebiliriz.
Çünkü yüzünü görmediğiniz bir insanın size, sizin de ona güvenip türlü çeşit sırlarınızı ortaya dökeceğinize ve derin bir sohbetin kapısını aralayacağınıza kanaat getirmiyorum. kanaat getirmiyorum. Bir başka makalede görüşmek ümidiyle sağlıcakla kalınız.